Na het herfstakkoord, woonakkoord, zorgakkoord, sociaal akkoord en het begrotingsakkoord, heeft het kabinet Rutte II nu het pensioenakkoord gesloten.

Kabinet, coalitiepartijen en de oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP hebben woensdag een akkoord bereikt over verlaging van de pensioenopbouw.

Dat heeft D66-Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg gezegd na overleg tussen de top van het kabinet en de betrokken fracties. Volgens hem gaat er later woensdag een brief naar de Tweede Kamer met de details van het akkoord.

De vele akkoorden zijn nodig, omdat het kabinet van VVD en PvdA geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. Daardoor moet het kabinet onderhandelen met oppositiepartijen om voldoende steun voor voorstellen te vergaren.

Kabinet wilde pensioenopbouw verder verlagen

Nu ligt er dus een akkoord over de pensioenopbouw, al had dat wat voeten in de aarde. Het kabinet wilde dat vanaf 2015 jaarlijks nog maar 1,75 procent van het inkomen fiscaal vriendelijk zou kunnen worden gespaard voor het pensioen. Dat is nu nog maximaal 2,25 procent.

Volgens het kabinet is een verlaging mogelijk omdat iedereen voortaan langer werkt en dus ook langer voor zijn pensioen kan sparen. Maar de oppositie vond de ingreep veel te ver gaan, en eiste een hogere pensioenopbouw.

De partijen zijn het nu eens geworden over een jaarlijkse opbouw van 1,875 procent. Dankzij steun van de drie oppositiepartijen lijkt die meerderheid nu wel verzekerd. Een bezuiniging van in totaal 2,8 miljard euro, de grootste uit het regeerakkoord, is daarmee veiliggesteld.

Doordat de pensioenopbouw omlaag gaat, zullen ook de premies dalen. Dat is goed voor de economie, aldus vicepremier Lodewijk Asscher woensdag na het sluiten van het akkoord.

Pensioenfonds voor zzp'ers

De pensioenopbouw blijft in het pensioenakkoord beperkt tot een jaarinkomen van een ton, net als dat ook in het oorspronkelijke kabinetsplan het geval was. Daarnaast komt er echter een vrijwillige pensioenspaarregeling voor hogere inkomens.

Op aandringen van de oppositie komt er ook een pensioenfonds voor zzp’ers. De wensen van de oppositiefracties kosten in totaal zo’n 600 miljoen.

Dat geld wordt gevonden door te snijden in de subsidies om 50-plussers aan het werk te houden. Ook gaat een premieverlaging voor werkgevers niet door. Beide maatregelen leveren elk zo’n 250 miljoen op. Daarnaast worden pensioenfondsen btw-plichtig. Dat is goed voor een dikke 100 miljoen.

FNV: pensioenakkoord is teleurstellend

FNV-bestuurder Gijs van Dijk noemt de uitkomst van het pensioenakkoord teleurstellend. Jongeren betalen helaas de grootste rekening, aldus Van Dijk.

"Het kabinet en de oppositiepartijen hebben hoge verwachtingen gewekt, maar weinig bereikt", stelt de vakbondsman. "Dit kabinet is meer aan het boekhouden dan aan het investeren in de toekomst van onze jongeren. Ook in de bijgestelde voorstellen gaan ze er nog steeds flink op achteruit."

FNV vindt het positief dat nu sprake is van een hogere bruto opbouw met lagere uitvoeringskosten. Maar de vakorganisatie had liever gezien dat de financiering van een hoger opbouwpercentage van 2 procent gerealiseerd zou worden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl